Przejdź do treści

Moc okapu a metraż kuchni – jak wybrać optymalne rozwiązanie?

Ostatnia aktualizacja: 3 sierpnia 2022

Okap to urządzenie, które pozwala na zachowanie odpowiedniej świeżości i czystości powietrza w kuchni. Ponadto pracuje on także na estetykę i kondycję kuchennych sprzętów, nie dopuszczając do osadzania się na nich drobinek tłuszczu czy skraplania pary wodnej. Aby jednak mógł on w sposób optymalny spełniać swoje najważniejsze funkcje, powinien być odpowiednio dopasowany do gabarytów naszej kuchni.

Rodzaje okapów kuchennych 

Na rynku dostępne są najróżniejsze rodzaje i modele okapów, które różnią się między sobą nie tylko stopniem wydajności, ale także kształtem, szczegółową estetyką oraz ilością dodatkowych funkcji, w jakie mogą być wyposażone. Wśród nich znaleźć można między innymi popularne i często wybierane okapy podszafkowe, jak również okapy ścienne i narożne. Ponadto w asortymencie producentów znaleźć można także nowoczesne okapy sufitowe, najlepiej sprawdzające się w przypadku płyty zlokalizowanej na kuchennej wyspie, a także innowacyjne i praktyczne okapy blatowe, wysuwane z powierzchni roboczego blatu.  

Niezależnie od tego, jaki rodzaj okapu wybierzemy, powinniśmy zwrócić uwagę, czy będzie on odpowiedni dla naszej kuchni. Przede wszystkim należy tu wziąć pod uwagę poziom jego wydajności i porównać go z gabarytami pomieszczenia, które będzie miał za zadanie oczyszczać.  

Wydajność okapu a wielkość kuchni 

Właściwie dopasowany do kuchni okap powinien skutecznie filtrować powietrze w pomieszczeniu nie mniej niż 6 razy w ciągu godziny. Obliczając, jaka moc urządzenia będzie optymalna dla naszej kuchni, musimy wziąć pod uwagę jej kubaturę, a więc metry nie kwadratowe, a sześcienne. Właśnie dlatego wydajność okapu podawana jest w metrach sześciennych na godzinę.   

Aby obliczyć kubaturę kuchni, należy jej metraż pomnożyć przez wysokość. Przykładowo, kuchnia o powierzchni 15 metrów kwadratowych i wysokości 2,5 metra to pomieszczenie o kubaturze 37,5 m3. Mnożnik otrzymanej liczby uzależniony jest od tego, przy jakim biegu okapu chcemy mierzyć jego wydajność. Jeśli jest to średni bieg, powinniśmy pomnożyć kubaturę naszej kuchni przez 9, jeśli natomiast chcemy wiedzieć, jaka będzie optymalna wydajność okapu, pracującego na maksymalnym biegu – musimy pomnożyć ją dwunastokrotnie. W przypadku kuchni o kubaturze 37,5 m3 będzie to kolejno 337,5 m3/h i 450 m3/h. 

W ten sposób, za pomocą najprostszego działania mnożenia możemy obliczyć, jaka wydajność okapu będzie najlepsza dla naszej kuchni. Teraz wystarczy już tylko wybrać najlepszy kształt i estetykę okapu o wybranej wydajności.  

Okap kuchenny – o czym jeszcze pamiętać? 

W przypadku okapu kuchennego warto pamiętać także o jego istotnym parametrze, jakim jest poziom głośności. Każdemu zależy na tym, aby urządzenie to było jak najbardziej wydajne, jednak nikt nie chce pracować przy zbyt głośnym, rozpraszającym swoim hałasem okapie. Warto więc szczególna uwagę zwrócić na ten parametr; do najcichszych urządzeń należy każdy okap kuchenny o poziomie hałasu między 44 a 65 decybele. Jeśli szczególnie zależy nam na wydajnej, ale i cichej pracy urządzenia, powinniśmy brać pod uwagę tylko takie sprzęty.

W przypadku okapu należy pamiętać także o zachowaniu odpowiedniej, bezpiecznej odległości między urządzeniem a powierzchnią płyty grzewczej. W przypadku okapów skośnych odległość ta wynosi około 35 do 40 centymetrów dla płyty elektrycznej i indukcyjnej oraz przynajmniej 40 centymetrów dla płyty gazowej. Jeśli natomiast planujemy montaż okapu równoległego do powierzchni kuchenki, musimy zwiększyć jego odległość od blatu do 70 centymetrów.  

Do wyboru pozostaje nam także kwestia sposobu montażu okapu. Można przeprowadzić go bowiem w obiegu zamkniętym lub otwartym. W pierwszym przypadku urządzenie będzie działać wyłącznie na zasadzie pochłaniacza, gdyż nie zostanie ono podłączone do przewodu kominowego. W drugim natomiast, po przyłączeniu do instalacji, działać będzie jako wywietrznik, który transportuje intensywne aromaty, nadmiar pary wodnej oraz unoszące się w powietrzu drobinki tłuszczu poza dom.

Materiał zewnętrzny